2024年1月にTAKEO株式会社のCSO(チーフ・サステナビリティ・オフィサー)になりました。
これまで個人で自由に生きてきたので、まさか会社員になるとは思っていませんでした。昨年末にJICA草の根プロジェクトが終了し、行き先を探していたところ、以前から技術顧問として関わっていたTAKEO株式会社よりお声がかかりました。
入社しても、私の興味や、やるべきことは、これまでとあまり変わりません。昆虫を食べる皆さんと一緒に、ビジネス、環境、昆虫食業界が社会全体と調和し、持続可能な形で発展する未来を目指します。そのためには国際的に学問分野を横断しながら、いままで見過ごされてきた協力関係を発見し、ビジネスとして実装していこうと思います。
せっかく会社員になったのですから、TAKEO株式会社のこれまでのビジネスを起点に、昆虫に対する古い価値観を揺さぶりながら、昆虫の「のびしろ」をぐいっと伸ばせるような、ピリッとスパイシーでフルーティーな挑戦をしたいと思います。ビジネスとして進めたいアイデアはたくさんありますが、まだ公開できないことばかりです。私がこれから何を仕掛けていくのか、好奇心を持って見守ってくださると嬉しいです。
以下英語バージョンです。
I have news to share with you. I became the CSO (Chief Sustainability Officer) of TAKEO Inc. in January 2024. I had been living a free life until then, so I was surprised to become a company employee. My interests and what I should do have not changed much. With our insect-eating partners, I aim to transition the business, the environment, and society into a sustainable one. By crossing disciplines internationally, I intend to discover new types of collaboration that have been overlooked. I would like to challenge the old perceptions of insects and introduce new values to society, from a business perspective. I want to spice things up with a fruity provocation. I have many ideas that I cannot reveal yet, so I would appreciate it if you could keep an eye on me with curiosity.